3 lietas, kuras jāpaspēj paveikt dārzā pirms rudens iestāšanās

Līdz vasaras beigām palikušas vien dažas dienas, tāpēc ir svarīgi saņemties un pabeigt visus dārza darbus, kurus esat tā vai cita iemesla dēļ atlikuši.

Pastāstīsim, kas jums nedēļas laikā ir jāizdara, lai nākamgad nerastos problēmas dārzā.

Apstrādājiet zemenes

Vasaras beigas ir īstais laiks, lai beidzot atjaunotu zemeņu krūmus. Nogrieziet jaunos dzinumus, lai augs netērētu tiem barības vielas. Turklāt šajā laikā varat stādīt jaunas šķirnes, ja esat plānojuši atjaunināt savu ogu “kolekciju”. Tām būs laiks iesakņoties pirms pirmajām salnām, lai nākamajā gadā varētu rēķināties ar ražu.

Tāpat nepieciešams diagnosticēt iepriekš iestādīto krūmu stāvokli, lai būtu iespējams laikus atbrīvoties no kaitēkļiem, likvidēt vecās un slimās lapas. Neaizmirstiet ogulājus barot, kā arī labi laistīt, lai tiem būtu laiks iegūt spēku.

Apgrieziet un aplaistiet augļu kokus

Augustā uz kokiem bieži parādās nokaltuši zari, un vislabāk tos nogriezt tagad, kamēr tie izceļas uz zaļās lapotnes fona. Noņemiet tikai tos zarus, kas ir pilnīgi sausi, salauzti vai stipri bojāti, pārējos atstājiet neskartus. Ir jānoņem arī tikko parādījušies jaunie asni.

Atsevišķi ir vērts runāt par laistīšanu. Ja augusta beigās laiks ir sauss, un temperatūra ar katru dienu paaugstinās,  kokiem kā nekad agrāk nepieciešams pietiekami daudz mitruma sakņu augšanai un augļu nogatavošanās procesam. Tajā pašā laikā šajā laikā tie veido ziedpumpurus nākamā gada ražai, tāpēc ir svarīgi nelaistīt pārāk daudz.

Neaizmirstiet laikus uzirdināt augsni. Pirmkārt, pirms rudens lietus, jāļauj augsnei elpot un saknēm uzņemt pietiekami daudz oglekļa dioksīda (jā, tas ir svarīgi ne tikai lapām). Otrkārt, augsnes uzirdināšana tagad palīdzēs samazināt darba apjomu septembrī un oktobrī.

Siltumu mīlošu augu sagatavošana ziemai

Laikapstākļi ir neparedzami, un pirmās salnas var iestāties novembrī vai septembra sākumā. Tāpēc labāk ir nodrošināties un sākt gatavot siltumu mīlošās daudzgadīgās puķes jau tagad.

Lasi vēl: Nekas tā netīra vāzes un kafijas dzirnaviņas kā rīsi

Pirmais un vissvarīgākais ir samazināt laistīšanu un pārtraukt augsnes uzirdināšanu ap krūmiem, lai apturētu aktīvu augu augšanu. Tas pats attiecas uz apgriešanu – tā kā tā stimulē jaunu dzinumu augšanu, no šīs procedūras jāatsakās un jāļauj augiem sagatavoties miera periodam. Ja puķu sakneņi ir neaizsargāti pret aukstiem laikapstākļiem, varat rīkoties šādi: veiciet iemērkšanu un pārklājiet saknes ar blīvu zemes kārtu, lai pasargātu tās no agrām salnām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment